Nowa technologia, która rejestruje i monitoruje spożycie żywności, może przyczynić się do poprawy stanu zdrowia mieszkańców domów seniora. To sposób na ograniczenie niedożywienia, które dotyka 54% starszych osób przebywających w takich placówkach. Sztuczna inteligencja może pomóc walczyć z tym zjawiskiem, analizując zdjęcia talerzy pensjonariuszy i określając ilości oraz jakość spożytych przez nich posiłków.
Niedożywienie wśród mieszkańców domów opieki może występować w wyniku niedojadania przez nich tego, co znajduje się na talerzu. Niestetyzdarza się, że nawet najbardziej uważny personel opiekuńczy tego nie zauważa. Dlatego postanowiono opracować technologię, która pomoże rozwiązać ten problem i wesprze pracowników zajmujących się odżywianiem mieszkańców domów spokojnej starości. Badanie przeprowadzili kanadyjscy naukowcy z University of Waterloo, University Health Network oraz Schlegel-UW Research Institute for Aging.
Sztuczna inteligencja monitorująca odżywianie
Po raz kolejny okazało się, że ratunkiem może okazać się sztuczna inteligencja. Nie po raz pierwszy zresztą – paradoksalnie to seniorzy mogą najbardziej skorzystać z nowych technologii w medycynie. Pisaliśmy o tym na przykład w tekście „Sztuczna inteligencja może zdiagnozować demencję w jeden dzień”. Tym razem system AI ma za zadania analizować kolor, głębię i inne cechy wizualne pozostałości po posiłkach, aby oszacować, ile każdego rodzaju jedzenia zostało spożyte. To następnie jest przeliczane na wartości odżywcze.
Platforma jest połączona z przepisami stosowanymi w konkretnym domu opieki, monitorowanym w ramach badania. Sztuczna inteligencja sprawia, że system śledzi, ile każdej z potraw zostało zjedzonej, aby upewnić się, że seniorzy otrzymali odpowiednie pożywienie. System AI okazał się być bardzo dokładny, osiągając wynik z 5% marginesem i dostarczając wiarygodnych informacji na temat wzorców konsumpcji mieszkańców.
Aby udoskonalić system, naukowcy współpracowali z pracownikami opieki i dietetykami. Docelowo, mógłby on zostać dodany do komputerów już używanych przez personel do prowadzenia elektronicznej dokumentacji.
W większości domów opieki spożycie żywności jest monitorowane przez personel, który ręcznie rejestruje szacunkowe spożycie, patrząc na talerze, gdy mieszkańcy kończą jedzenie. Robert Amelard, doktor habilitowany w University Health Network, twierdzi, że ta praktyka jest podatna na błędy ludzkie na poziomie 50% lub nawet więcej.
Sztuczna inteligencja wspomoże seniorów
Cała sprawa jest szczególnie istotna w przypadku starszych pacjentów, którzy często mają specjalne wymagania żywieniowe w podeszłym wieku. Wielu z nich nie jest też w stanie mówić lub zapamiętać co jedli, dlatego kluczowe dla ich zdrowia jest odpowiednie monitorowanie ich posiłków. Aktualne statystyki jasno pokazują, że pracownicy domów spokojnej starości bardzo potrzebują systemów wspierających ich pracę. Naukowcy napisali w badaniu, że „zautomatyzowane narzędzia mogą stanowić efektywną czasowo, opłacalną i obiektywną alternatywę”.
Współprowadząca badania Kaylen Pfisterer mówi, że „w tej chwili nie ma sposobu, aby stwierdzić z pewnością, czy rezydent zjadł tylko białko, czy tylko węglowodany”. Badaczka uważa, że pewnego dnia sztuczna inteligencja będzie w stanie sygnalizować personelowi zmiany w przyjmowaniu pokarmów i monitorować kontrolę infekcji.
Nowe technologie już teraz rewolucjonizują medycynę, a Kanada, po części z powodu swojej specyficznej geografii, stara się być na czele tych zmian. Pisaliśmy o tym na przykład w tekście „5G pomoże zmienić kanadyjski system opieki zdrowotnej”.
Źródło: Nutrition Insight